Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin özel okuladönüşümünü teşvik için 1-5-9 formülü getiriyor. NTV'nin ulaştığı tasarıda en dikkat çeken ayrıntı ise "1-5-9 formülü". Dershanelerin dönüşümü sürecinde; 1'inci, 5'inci ve 9'uncu sınıfa başlayan tümöğrencilerin masraflarını devlet karşılayacak.
Dönüşüm sürecinde, Türkiye'deki bütün özelokulların 1, 5 ve 9'uncu sınıflarına kayıt yaptıran bütünöğrencilerin masraflarını devlet karşılayacak.
3 BİN LİRA ÖDEME
Maliye Bakanlığı her bir öğrenci için devlete maliyeti doğrultusunda yaklaşık 3 bin liraödeme yapacak.
Teşvik, bu yıldan itibaren dört yıl boyunca devam edecek. Bu da sadece bütündershanelerin özel okula dönüşmesi durumunda bile 3 bin 800 şubeyi dolduracak öğrenciiçin ödeme yapılacağı anlamına geliyor.
Dershaneler için sürpriz öneri!
Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerin dönüşümü tasarısını tamamladı.
EN DİKKAT ÇEKEN BÖLÜM
Çalışmanın en dikkat çeken bölümü, özel okula dönüşüm için verilecek teşviklere yönelik.
Tasarının Meclis'te kabul edilmesini ardından gündeme gelecek teşvik paketinin ayrıntılarıda netleşti. Arsa yardımı bu teşvikler arasında.
Dershane 10 günde bakanlar kurulunda!
Teşvik miktarları illere göre, öğrenci kapasitesi, sınıfların doluluk oranı dolayısıyla da özelokul ihtiyacına göre belirlenecek.
Taslakta dönüşüm seçenekleri de çoğaltıldı. Dershaneler; özel okulun yanı sıra yurt,anaokulu, kurs ve etüd merkezlerine de dönüşebilecek.
12 YAŞ SINIRI
Ancak etüd merkezlerine 12 yaş sınırı getirilecek. Ücretsiz etüd merkezleri ise varlığını sürdürebilecek.
Dönüşüm sürecinde işsiz kalan öğretmenler en az 5 yıl çalışmış olma şartıyla halk eğitimmerkezlerinde istihdam edilecek.
Pedagojik formasyonu olmayan öğretmenlere formasyon eğitimi verilecek. Bu öğretmenler,halk eğitim merkezlerindeki takviye kurslarda görevlendirilecek.
Kira kontratı devam eden dershaneler, mekanlarını Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilebilecek. Bakanlık da buralarda halk eğitim merkezleri kuracak.